Hoe erg beschermt zijn we?

Hacks en datalekken, je ziet ze dagelijks in het nieuws. Zomaar van de afgelopen maand. Ticketsystemen, kenteken en garagesystemen en de GGD van de coronatest. We kunnen vaststellen dat niemand meer volledig beschermt is voor de aanvallen. JE moet zelf actie ondernemen en je digitale veiligheid zeer serieus nemen waar je tegenwoordig misschien wel van overtuigt bent. Maar, waar begin je? Zijn er richtlijnen, adviezen of kaders waar je rekening mee kunt houden? De IT dienstverleners, eventuele brancheregels en overheidsadviezen zijn niet altijd even transparant en kunnen ook overkomen als makkelijke verkoop. Dus, waar begin je?

Richtlijnen overheid:

De overheid(ministerie van Economische zaken en Klimaat)  heeft een groot aantal richtlijnen opgesteld voor het verschillende type bedrijven. Zo richt de NCTV zich voornamelijk op kritieke beroepsgroepen en richt de Digital trust center zich juist op het MKB. Vanuit o.a. onze branchevereniging NLDigital zijn er in samenwerking met EZK verschillende richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn samengevat in een risicoklasseindeling die met 10 simpele vragen kan worden opgesteld. Op basis van je klassenindeing krijg je een advies van de te nemen stappen voor een veiliger IT beleid.

Doe de check op de website van de overheid – Digital Trust Center – https://www.digitaltrustcenter.nl/risicoklasse

Bepaal je kroonjuweel

Het is belangrijk dat je bepaald welke data van waarde is. Fox-IT noemt dit het bepalen van je kroonjuweel. Als ik bij jou wil binnenkomen, wat is dat de meest waardevolle data? Bepaal vanuit dat perspectief hoe je dit wil beveiligen. Meer hierover op onze website www.wizzbit.nl artikel over hacks.

Investeer

Een vuistregel, het inbreken van een omgeving is 3 maal zo duur als de beveiliging. Dat wil zoveel zeggen als er een investering gedaan is van € 500,- op jaarbasis aan beveiliging, dan kost het inbreken € 1500,-. Hoeveel is je data waard? Dan kun je een makkelijke rekensom maken of het loont om je actief aan te vallen

Een vrijblijvend gesprek?

Heb je een vraag, wens je meer informatie of wil je graag even sparren met één van onze IT-specialisten? We nemen graag de tijd om je vragen te beantwoorden.

Tim Janss

IT-specialist

070 – 394 32 00

Bij versturen van dit formulier, ga je akkoord met de voorwaarden.